Ipari ventilátorok gyártása, forgalmazása
> Járókerék típusok

Járókerék típusok

Érdekes és hasznos dokumentumok, amik talán mások számára is érdekesek lehetnek.

Centrifugál ventilátorok járókerekei

Merthogy nem csak egyféle van…

Oly módon szeretném jellemzőiket ismertetni, hogy tartózkodjam a szakirodalomban nagy előszeretettel alkalmazott vektorábráknak, integráljeleknek és differenciál-egyenleteknek taglalásától. Inkább csak egyszerűen a tulajdonságaikat (előnyöseket és hátrányosakat) ismertetném – hogy azok is értsék akik nem szigorlatoztak matematikából és áramlástanból.

Előrehajló lapátozás

Lapátjai íveltek, sűrűn helyezkednek el, és a forgásirány szerint előre dőlnek, mintegy „kanalazzák” a levegőt. A fenti ábrákon lévő járókerekek az óramutató járásával ellentétesen forognak. Elsősorban a kisebb ventilátorokban találunk ilyen járókereket.

Előnyei:

Hátrányai:

Hátrahajló lapátozás

Lapátjai íveltek, a forgásirányhoz képest hátrafelé dőlnek (az ábrán lévő járókerekek az óramutató járásával ellentétesen forognak). Kis mérettől az egészen nagyokig – ez alatt akár 2000 mm átmérőjű és több száz kilowatt teljesítményű motorral hajtott gépet értek – gyártanak ventilátorokat ilyen járókerékkel.

Előnyei:

Hátrányai:

Egyenes lapátozás

A lapátok egyenesek és az esetek többségében sugár irányúak. Zárt járókeréknél általában kis méretű ventilátorokban fordul elő.

Előnyei:

Hátrányai:

Transzport (nyitott) lapátozás

Ezeket a ventilátorokat a szállított levegőben lévő porok, szemcsék, granulátumok, esetenként szálas anyagok szállítására tervezik. Ez kompromisszumot jelent a jó légtechnikai kialakítás és a lerakódás/eltömődés mentes alak közötti ellentét feloldására. Közös jellemzőjük hogy a szívó oldali lezáró tárcsájuk hiányzik, innen ered az, hogy nyitott lapátozásúnak is nevezik őket. Készülnek előrehajló, hátrahajló és egyenes lapátozással egyaránt.

Előnyei:

Hátrányai: